Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is een productie technologie die de massa productie van identieke producten mogelijk maakt.

Bij het spuitgieten van kunststof worden thermoplastische polymeer korrels gesmolten en onder sterke druk in een matrijs geïnjecteerd. Wanneer de gloeiend hete kunststof in de koude matrijs terecht komt verhard de vloeibare plastiek, en wordt er een perfect product uitgeworpen.

Je mag je er al dan niet bewust van zijn, maar bijna elk plastiek voorwerp dat zich rondom jou bevind werd op die manier geproduceerd; van auto-onderdelen, tot speelgoed, bouwmateriaal en meubeltoebehoren.

De voordelen van spuitgieten

Van éénvoudige tot zeer gedetailleerde producten

In een aantal seconden kan een zeer complex product, perfect worden geproduceerd. De mogelijkheden zijn eindeloos. Die design flexibiliteit is een enorm voordeel van het spuitgieten.

Grote volumes, snel en goedkoop

Eens het design en de matrijs af zijn, kan je dankzij het vol automatische spuitgietproces op een zeer efficiënte wijze produceren. Wat resulteert in een zeer lage kost per stuk.

1 matrijs, verschillende producten

Je kan metalen inzetstukken gebruiken om nieuwe producten te maken met dezelfde matrijs. Zo kan je de interne holte wijzigen zonder het aluminium of stalen gereedschap volledig te moeten reconstrueren en opnieuw te bewerken via CNC.

De stappen van het spuitgieten

We ontwikkelden meer dan 1000 producten op maat voor onze tevreden klanten. Hebt u een idee voor een nieuw product? Dan helpen wij u graag. We assisteren u bij elke stap van het spuitgietproces: design, prototype, ontwikkeling van de matrijs, productie, assemblage, voorraadbeheer en transport. We leggen het allemaal wat beter uit in onze video, en in dit stappenplan.

Ontwerp & Ontwikkeling

We helpen je bij het maken van belangrijke beslissingen omtrent product design en materiaalkeuze.

Het maken van de matrijs

De kwaliteit van de matrijs bepaalt de kwaliteit van het eindproduct.

Productie

De doen een paar test injecties en vragen jouw goedkeuring voor we van start gaan.

Assemblage

We assisteren je graag bij het assembleren en verpakken van je product.

Voorraadbeheer & Logistiek

Wij zorgen ervoor dat je product steeds voorradig is. En we leveren je producten waar en wanneer je ze nodig hebt.

Spuitgieten of 3D-printen?

3D printing evolueerde in de laatste jaren enorm. De technologie werd beschikbaar voor kleinschalige projecten en eigen gebruik. Dankzij 3D printing kunnen we vandaag heel éénvoudig en snel prototypes maken, testen en aanpassen. Zoals Clare Goldsberry van Plastics Today zei: "3D printing heeft de industrie de mogelijkheid gegeven om snel en efficient prototypes te maken, waardoor ontwerpers sneller kunnen schakelen of zelfs onderdelen kunnen maken voor eindgebruikers. Maar wanneer het gaat over de pijlsnelle productie van honderden duizenden producten, is de 3D-printing technologie niet opgewassen tegen het spuitgietproces. In de wereld van het spuitgieten hangen de voordelen van 3D printing sterk af van de specifieke applicatie en productie kwantiteit"

Dus samengevat, wanneer je nadenkt over het ontwerpen en ontwikkelen van kuststof onderdelen of plastieken producten moet je 3D printing in je achterhoofd houden. Ten eerste voor het maken van je prototypes, en ten tweede wanneer je slechts een klein aantal producten wil ontwikkelen.